Bucătăria din Sri Lanka este cunoscută a fi printre cele mai „iuţi” din lume şi, poate nu întâmplător, există o sumedenie de feluri de mâncare numite”devilled”: cu carne de pui, peşte, calamar etc. Când un singalez îţi spune că o mâncare este iute trebuie să înţelegi că te paşte pericolul, la propriu, de a-ţi ieşi flăcări pe gură şi nas. De aceea, la restaurantele locale, puteţi să cereţi o variantă mai domoală, atunci când comandaţi spre exemplu „devilled chichen”.  Aceasta este una dintre cele mai gustoase şi mai uşor de gătit mâncăruri din Sri Lanka.

Ce-ţi trebuie?

– 500 grame de piept şi pulpe de pui

– o bucată de ghimbir dată prin răzătoare

– 4 căţei de usturoi pisaţi

– 2 ardei graşi mari

– 2-3 ardei iuţi verzi, tăiaţi fâşii

– o ceapă mare tăiată cuburi mari

– 2 roşii tăiate în patru

– patru linguri de pastă de tomate

– 2 linguriţe de praf de chilli (cine nu suportă mâncarea prea iute poate renunţa la praful de chilli sau la ardeii iuţi)

.- 2 linguri de sos de soia

Deviled 2 BUN mic

Cum se face?

1. Puiul se taie cuburi, se condimentează cu sare şi praf de chilli şi se prăjeşte într-un wok. După ce este prăjit se scoate într-un vas şi se pune deoparte.

2. Pasta de tomate şi sosul de soia se amestecă într-un bol. Într-un vas antiaderent (teflon) se încinge puţin ulei şi se căleşte ghimbirul împreună cu usturoiul. Se adaugă praful de chilli şi se amestecă, apoi pasta de tomate cu sosul de soia. Se ţine la foc mare. Se omogenizează, apoi se toarnă carnea de pui şi legumele tocate. Se amestecă şi se mai lasă pe foc 2- 3 minute. Legumele trebuie să rămână aproape crude. Se mănâncă cu orez prăjit (fried rice).

Cum se face orezul prăjit?

O cană de orez se pune la fiert în trei căni de apă în care, înainte, s-a pus un cub de supă concentrată. După ce se fierbe se lasă la răcit. Când se răceşte orezul, într-un wok se pun la călit, un morcov tocat, o ceapă medie, tocată mărunt, o bucată de ghimbir tocată mărunt, doi căţei de usturoi tocaţi şi, opţional, jumătate de cană de mazăre şi jumătate de cană de boabe de porumb. Când legumele sunt călite, uşor aurii, se face un loc în mijloc şi se sparg două ouă. Se amestecă cu legumele. Imediat se adaugă o legătură de ceapă verde tocată mărunt şi orezul fiert. Se amestecă bine şi se prăjeşte orezul 3- 4 minute. Peste el se toarnă 2 linguri de sos de soia şi o lingură de sos de stridii. Se lasă aproximativ un minut şi este gata. (Travel Zoom)

deviled bun bun 2 mic

Previous post

Oameni şi elefanţi sau adevăratele nestemate din Sri Lanka

Next post

Interviu. Cum poţi să ajungi în Paradis în această vară cu 1000 de euro

1 Comment

  1. […] de portocale, amare şi imposibil de băut, 1300 de rupii, iar la prînz- patru porţii de “devilled chicken” cu orez, o specialitate locală, cu 1000 de rupii (7 […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.